text

„Nemilovat knihy znamená nemilovat moudrost. Nemilovat moudrost však znamená stávat se hlupákem.“
J. A. Komenský

čtvrtek 26. října 2017

13 Děsivých těstovin || RECENZE

Marek Veverka

Pokud máte rádi strašidelné příběhy, pak je můj žánr poněkud jiný. Po této knize jsem sáhl totiž z jiného důvodu.
Slyšeli jste už o pojmu creepypasta? Pokud ne, představte si, že Vás vyděsí těstovina. Doslovný překlad creepypasta totiž znamená děsivé těstoviny. A zde jich máme hned třináct. Vlastně dokonce 29 děsivých kousků.
Povídka označovaná jako creepypasta je hororový příběh, který se šíří po internetu stylem copy and paste. Odtud také pojem creepypasta. Často se pak z těchto příběhů stávají jakési legendy, jimž se postupem času začíná věřit.


Tato sbírka vznikla za podpory mnoha lidí na startovači, a kromě 13 povídek posbíraných ze světa, 10 z Čech, přispěli i 3 zcela neznámí mladí autoři z naší vlasti. A to vše završují tři výtečné speciality šéfkuchaře. Čímž bych rád ocenil výtečný nápad využít doslovného překladu a sbírku stylizovat do jakési hororové kuchařky.

I. Předkrm
Jako předkrm se podává podrobné seznámení s autorovým nápadem sepsání této sbírky. Předkládá nám na svém talíři, co je to creepypasta, a celkově nám představuje své menu.


II. Světová kuchyně
Ve světě se dá ochutnat bezpočet výtečných jídel a okusit mnoho příběhů. Mnohé se staly, jiné jsou jen čistou fantazií. Které jsou které, to záleží na každém z nás.
Autoři těchto povídek zůstávají v anonymitě, a tím nám tak sbírka předkládá ještě větší pokušení některému z nich uvěřit. Mně, jako čtenáři, který něco takového čte poprvé, byl jídelní lístek v sekci světové kuchyně velmi lákavý. V průběhu čtení jsem si nejednou vzpomněl na před několika lety vysílaný pořad Věřte, nevěřte.

III. Česká kuchyně
Česká kuchyně nám nabízí mnohé, ale vždy poněkud upravené pro naše chuťové buňky. Nemohu nikterak srovnávat tyto povídky s těmi předchozími. Česká kuchyně se skládá z 13 povídek, z nichž tři autoři byli vybráni v rámci soutěže. A zde se dostáváme k hlavnímu důvodu, proč jsem po této knize sáhl. Ne, nejsem autorem jedné z nich. Ani více z nich. Avšak autorku jedné povídky znám a musím uznat, že může být na ni hrdá.
Jistě, nacházely se zde i poněkud slabší kousky, ale ve větší míře převládají ty lepší.

IV. Speciality šéfkuchaře
Co by to bylo za menu, kdyby sám šéfkuchař nepřidal nějaké pokrmy, které jsou mu bližší a o které se hrdě podělí.

Nesmím zapomenout zmínit i nádherné ilustrace vypovídající o každé povídce, jejichž autorkou je Veronika Kuncová.

A samozřejmě nechybí děkovný dezert a seznam o alergenech zcela na konci.
Tato sbírka je velmi povedená a hodinky či dvou strávené nad ní není určitě na škodu. Bohužel nyní je velmi těžko k sehnání, ale pokud o tento jídelní lístek plný výborných pochutin stojíte, zkuste se spojit se samotným autorem (www.facebook.com/marek.veverka). Bude velmi rád.

Hodnocení: 72 %

Žádné komentáře:

Okomentovat